OqPoWah.com

Otrok jokuje: kaj je razlog?

Majhen nemočni otrok, ki vstopa v neudoben, hladen in prostoren svet, nedvomno počuti "ne zdi enostavno". Pravkar je naredil odlično službo, ki je pomagal mami pri rojstvu, je lačen, mlajši je, ne more dihati. Zato prva stvar, ki jo zdravniki in mama slišijo od novorojenčka, je jok, ki se postopoma spremeni v jok. In od tega trenutka sončni glas otroka postane stalni spremljevalec mladih staršev. Razlogi, zakaj otrok joče, lahko je precej veliko.

otrok joče

Edini način, da se izrazite

Novorojenček ne ve, kako govoriti, zato so jok in kričanje zanj glavni vzroki izražanja čustev in želja. Mnoge matere zmotno verjamejo v to otrok joče le, če mu nekaj škoduje. Toda v resnici solze lahko povzročijo različni dejavniki:

  • Lakota (če vzrok jokanja pri tem je treba takoj krmo drobiti).
  • Premajhna ali visoka temperatura zraka v sobi (povprečna temperatura v sobi, kjer je novorojenček 22-25 stopinj).
  • Colic (s črevesnimi motnjami pomaga pri masažah ali specialnih farmacevtskih izdelkih).
  • Bolečina z zobmi.
  • Mokre ali umazane plenice in plenice.
  • Pomanjkanje pozornosti.

otrok jokuje med hranjenjem

Poleg tega otrok jokuje, če ne more spati. Živčni sistem otroka je urejen tako, da se telo s hudo utrujenostjo ne sprosti, ampak nasprotno, prekomerno. Izkaže se za začaran krog - bolj utrujen otrok, toliko težje je, da zaspi. V tem primeru mora mama stresati otroka, poje tiho uspavati, narediti lahkotno masažo.
Pogosto mame opazijo, da njihov otrok jokuje med hranjenjem. Ta pojav je posledica dejstva, da otrok, skupaj z mlekom, požira zrak, če se dojenček ne nanese pravilno na prsni koš. Kot rezultat, drobtina doživlja neprijetne občutke, ko prejmete nov delež hrane. Da bi otroku pomagali, je dovolj, da naredi nežno masažo trebušne slinavke ali uporabite plinsko cev, ko bo zrak prišel iz črevesja, bo otrok znova privil v prsni koš. In da bi se izognili gazikom in kolikam, mama skrbno preuči tehniko uporabe (glavno načelo - otrok ne sme zajeti samo bradavice, ampak celotno isolo). Mimogrede, to bo pomagalo izključiti izobraževanje razpoke v bradavicah.

Kako pomagati jok?

zakaj otrok joče

Ne glede na to, zakaj otrok joče, je prva stvar, ki jo potrebuje, mama in skrb za mamo. Ne bojte se, da bi v rokah vzel kričalega otroka. Ne sledite nasvetu: "otrok naj se joči" ali "ga ne navijte na roke". Dojenčki dojke se še vedno spominjajo časa, ko so bili v materinem trebuhu, obkroženi z mehko placento in toplo amnijsko tekočino. Vedno so čutili srčni utrip Mame, in to je bilo zelo prijetno. Zato, ko otrok joče, mu morate dati priložnost, da znova občutijo toplino mame, se pogovorite z njim in nato začnite iskati vzrok za krik.

Včasih otrok jokuje, ker nima ničesar všeč - ne želi plavati, ne voli vetra na ulici, nenavadna radovedna teta jo zbudi ali prestraši. V takih primerih je pomembno, da poskušate odpraviti vzrok nezadovoljstva in storiti vse, da bi drobtina pozabila nadležni incident - ga morate odvrniti v nekaj bolj zanimivega in prijetnega.

Če se jok ponovi pogosto, traja dlje časa in noben ukrep ne pomaga, da se znebite, takoj pokličite zdravnika - morda vzrok za jokanje leži zelo globoko, le kvalificirani strokovnjak pa ga bo lahko identificiral in odpravil.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný