OqPoWah.com

Kje živi Baba Yaga: pravljica, mit in resničnost

Kje živi Baba Yaga - originalen in vsestranski značaj številnih ljudskih zgodb? Otroci in odrasli bodo takoj odgovorili - v koči na zloglasnih "piščančjih nogah". In kaj še vemo o tej podobi na splošno?

kjer živi ženska YagaTi stari čarovniški pripovedniki opisujejo na različne načine. Je hrbtenica stara ženska z dolgim ​​zaskočnim nosom, dolgočasnimi dolgimi lasmi in naklonjenostjo človeško meso. To je samo prijazna čarovnica, ki pomaga Ivanuški ven iz gozda, svetuje, kako se boriti proti zlu, in vsi njeni "Fu, fu, ruski duhovi vonji" ni nič drugega kot poskus prestrašiti pogumnega človeka. Ampak, kot v kateri koli pravljici, ima ta lik svojo prazgodovino. In njegov koren je v mitologiji.

baba yagyaKakšna imena ni imela starša Slovanska mitologija! Bila je imenovana Baba Yagya, Yagabiha, Yagishna, Yagaya Babahellip. Ampak ona ni bila vedno čarovnica, ki živi v gostem gozdu. Ko se je Baba Yaga štel za pravo božanstvo med slovanskimi ljudstvi. Po legendah je bila varuh ognjišča, skrbel za dobro počutje celotne družine, zaščitil otroke pred zločinom in nesrečami, nadaljeval in negoval tradicije. Res je, da je bila tudi hrbtna stran legende: stari je bila pripisana moči nad vsemi vrtincem in snežnimi mrtvi. Reklo je, da je bila pol ženske, pol-kača in varovala vrata na področju mrtvih, jo spremljala v nesmrtne duše mrtvih. Ljudje so verjeli in vedeli: Baba Yaga se lahko uspešno pretvarja, da je najbolj navadna ženska, da živi med ljudmi v vasi, da ostane gospodinjstvo in skrbi za govedo. Pogosto čarovnica velja za vsako ljubico, ki je počela zelo dobro stvari - to so rekli brez zla duhov ni bilo mogoče.

Mesto, kjer Baba Yaga živi v otroških pravljicah, je gost gozdu, ki je vedno povzročal nezavesten strah pri ljudeh, saj je tudi spomnil na posebno mejo med svetovi - zdaj živimi ljudmi in kraljestvom pokojnika. Tudi koča pravljične stare ženske praviloma ne stoji večinoma, temveč na robu: se zdi, da ne velja za enega ali drugega.
Zanimivo je poreklo fraze "na piščančjih nogah". V risanjih so pogosto naslikani s piščancem. Ampak, najbolj verjetno, Kuri - pomeni "zaplinjeno z dimom." V starih časih so Slovani imeli pogrebni obred, ko so postavili kočo, v kateri je bilo pokopano telo položeno na izrezljane stebre. Ti stebri so bili običajno zaplinjeni z dimom.

o ženski yagiŠe en atribut Baba Yaga je kostna noga. Zato obstajajo predlogi, da je stara ženska ena noga. Konec koncev, v vseh pravljicah o Babi Yagi se ta del telesa vedno omenja le v edinem (kostna noga je ena). Ta atribut smrti se lahko spet primerja z nogo okostja, to je neživega bitja.

A premaknemo se iz mitov v resničnost. Ali ste vedeli, da danes obstaja neposreden in konkreten odgovor na vprašanje "Kje živi Baba Yaga?" V zadnjem času ta znani lik ima svojo domovino. V okrožju Pervomaisky v Yaroslavlski regiji se nahaja majhna vas Kukoboy, kjer je uradni muzej Baba Yaga in drugi pravljični junaki. Obstaja znana koča na piščančjih nogah, čajna soba, kjer lahko poskusite okusne pite iz rok biserke stare ženske, številne različne zabave za odrasle in otroke. Le malo ljudi zapusti tukaj, ne da bi si kupil pravljične spomine in jih ne bi fotografiral za spomin s Yago.

Ne samo, da otroci, ampak tudi odrasli včasih želijo potopiti v pravljico. In se vprašajo: kje živi Baba Yaga? Lahko se pohvalite z vašo erudijo, kajti zdaj lahko izčrpno odgovorite na to!

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný