OqPoWah.com

Zgodba o Sinyushkinskem Wellu: junaki, kratka vsebina, pričevanja

Pavel Petrovich Bazhov je dobro znani ruski pisatelj. Njegovo delo ima posebno mesto v ruski književnosti, saj je osnova njegovih del folklor. Že odrasel človek, Bazhov je bil odnesel zbrati uralske legende. Kasneje je na njihovi podlagi ustvaril veliko lepih del. Eden od njih je pravljica "Sinyushkin No".

Na kratko o avtorju

Sineushkin dobroPrihodnji pisatelj se je rodil leta 1879 v delovni družini. Po diplomi iz verske šole in seminarja je bil pedagog približno deset let. Eden izmed študentov je kasneje postal njegova žena. Imeli so štiri otroke. Po prihajajo na moč boljševikov Bazhov je aktivno podpiral novo vlado. V različnih letih je sodeloval pri odpiranju časopisov, delal kot novinar in urednik, spremljal dejavnosti oddelka za javno izobraževanje, odprl šole za nepismene. V tem času ga je odnela zgodovina Uralov in folklora. Material, ki ga je zbiral pisatelj, je temeljil na številnih edinstvenih delih. Pisatelj je umrl leta 1950. "Sinyushkin dobro" minus- eden od prvih dela Bazhov, ustvarjene na podlagi Uralskih legend. Prvič je bil objavljen leta 1924.

Zbirka "Uralci so bili"

Knjiga je bila objavljena v mestu Sverdlovsk. Bila je z njo, po besedah ​​Bazhova, začela svojo književno kariero. Zbirka je vključevala devetnajstih zgodb, med njimi Blue Snake, Silver Hoof, Stone Flower, Malachite Box, Hostesa Copper Mountain, Sinyushkin Well. Heroji teh del so lastniki tovarn in rudnikov, uradniki, navadni delavci. Vsa dela se ustvarjajo na podlagi Uralskih legend, ki jih je pisatelj zbral in skrbno hranil dolgo časa.

Kratka vsebina pravljice "Sinyushkin No"

V eni vasi Uralja je živel fant po imenu Ilya. Bil je sirota. Mrtvi sorodniki - mati, oče, dedek, babica - levo Ilya ni dediščine. Edina dragocena stvar, ki jo je mladi dobil od svojih umrlih sorodnikov, je sito perja iz babe Lukerye. Med pogrebom so bili ukradeni, ostala so samo tri perja: bela, črna in rdeča. Druga umirajoča babica je kaznovala njenega vnuka, pri čemer se je izogibala slabim razmišljam o bogastvu, saj ljudje trpijo zaradi njih.pravljica sinyushkin dobro

Zakopal Lukeryu, Ilya je šel na delo. Delal je v rudniku zlata. Takrat je bilo vreme vroče, zato se je mladenič odločil, da gre skozi Zyuzelsko močvirje. Ponavadi je ta cesta šla jeseni, toda Ilya je menil, da je močvirje izhajalo zaradi toplote. Prvič je šel v pravo smer, potem pa se je izgubil. V iskanju ceste se je pojavil mladenič na čiščenju v središču katerega je bil ključ s čisto vodo. Ilya se je hotel piti, a nenadoma je bil utrujen zelo utrujen. Komaj je poberil, da se malo počiva. Nenadoma, stari fant opazil, kako fant pride iz vode. Oblečena je bila v modro obleko, na glavi je bila šala iste barve. Bila je stara, a njene modre oči sijale z mladostjo in strahom.

pravljično bazhou sinyushkin dobro

Stara ženska je držala roke do Ilje, fant pa je opazil, da so se začeli podaljševati. Mladenič se je prestrašil, zavrnil in pokopel nos v perje, ki jih je Lukerya pustila za sabo. Pritrdil jih je na pokrov, da se vedno spomni na ukaz babice. Od tega je začel kihati in takoj prišel k sebi. Moški se je dvignil na noge in se začel izsušiti starki in njeni slabosti: ni mogla dvigniti roke od tal in doseči zanj. Ilya je uganil, da je stara ženska tista, o kateri ji je rekla babica. Čarobno čuti dobro. Glede na govorice je veliko bogastev v njem, vendar jih lahko le malo dobijo. Dolgo so trdili, medtem ko Ilya ni obljubil, da bi še enkrat prišel do vdora. Na to in razčlenjeno.

sinuškinovi junakiPrihod v rudnik je Ilya pojasnil inšpektorju, da je zamudil na pogrebu. Vprašali so ga o perjem, da so bili pritrjeni na pokrovček. Mladenič je odgovoril, da so bili zavrti in dragoceni kot spomin. Eden od delavcev, Kuzka Dvoerylko, je zavidal um, moč in marljivost Ilye, zato je to perje ukradel čim prej. Ilya jih je dolgo iskal, vendar jih ni našel. Kuzka je začel slediti Ilyi, da bi se prepričal, da bo izgubil srečo brez perja. Videl je, kako je Ilya pritrdil dolgo palico na lonček, saj je v nedeljo šel v čarobno vodo in poskušal prevarati babico Sinyushko, da pije vodo iz vrtine. Stara žena je cenila pogum in spretnost Elije in rekla, da bo, če se vrne, ko bo polna luna na nebu, dobil nagrado. Kuzka Dvorylyko je slišal njihov pogovor in se odločil, da pridemo do Ilye. Kmalu so opazili na rudniku, da je izginil. Dolgo iskal Kuzko, vendar nikoli ni našel.
pravljica sineushkin dobroKo se je Ilya vrnil v vrtino, mu je stara ženska ponujala zlato in dragi kamni dvakrat, kar je držala v rokah na velikem pladnju. Ilya je oba časa zavrnil in motiviral svojo odločitev z dejstvom, da človek ne more privoščiti toliko bogastva. Že tretji čas se je podoba mlade deklice pojavila starša. Dala je Ili sito, ki je ostala po babici in jo ukradel nekdo, poln gozdnih jagod. V središču je bilo zakladovano tri perja.

Dekle je bila tako lepa, da se je po vrnitvi domov Ilija ni vedel za počitek. On ni konsolidiral njegovih kamnov, ki so se spremenili v dar jagod. Tip je ta denar uporabil modro, kupil se je od mojstra, zgradil novo kočo, kupil konja, vendar se ni nikoli poročil. Bilo je tako slabo Elijah, da se je odločil, da se vrne v vodnjak. Ampak na poti sem spoznal dekle iz sosednje vasi, ki je bila zelo podobna ljubičarki čarobnega vrelca. Igrali so poroko, vendar je bila njihova sreča kratkotrajna. Oba sta umrla, ker sta bili zdravi šibki.

Glavni znaki

V zgodbi "Sinyushkin No" štiri glavne junake: Lukerya, Ilya, Kuzka Dvoryylko in babica Sinyushka. Lukerya je utelešenje ljudske modrosti. Ima besede, ki so glavna ideja dela: sreča ni v bogastvu, temveč v človeški duši. Babica Sinyushka je čarobni lik, ki pošlje test za dva mlada moška. Eden gre s častjo, drugi umre. Ilya in Kuzka minus dva junaka, ki sta drug drugega nasprotovali. Avtor se nanaša na Ilya s sočutjem in spoštovanjem. Kuz`ka je nagrajen le z nebrzdnimi besedami za njegovo naklonjenost k kraji in pohlep. Bazhov mu celo daroti. Kuzka Dvoryylko - to pomeni dvokrilna.

Posebnost žanra

"Sinyushkin dobro" minus je zgodba. Ta zvrst se ne sme zamenjati z ljudsko zgodbo. Kljub soglasju imen in navzočnosti skupnih značilnosti so to različni koncepti. Obstaja več razlik, eden od njih je kompozicija. Ena od značilnosti pravljic je prisotnost začetka. V delu Pavla Bazhova ni. Kljub navzočnosti obeh ljudskih pripovedi in bazhovskih del magije so v slednji elementi realnosti.

Mnenja bralcev

Mnogi oboževalci imajo pravljico "Sinyushkin dobro". Odzivi večine bralcev so pozitivni. Vsi ljudje, ki so prebrali zgodbo, opozarjajo na njegov poučni pomen. Privablja bralce, da Paul Bazhov v svojih delih spretno povezuje dva sveta: resnično in izmišljeno. Junaki njegovih zgodb prehajajo skozi številne teste na njihov način življenja. Torej, Ilya mora iti skozi številne težave, da bi dokazal, da je vreden dragocenega darila babice Sinyushke. Tale Bazhova "Sinyushkin No" pripoveduje zgodbo o mladeniču, ki dobro pozna, da zlato in dragulje - to ni bogastvo, ki je vredno želeti. Srečanje s babico Sinyushka je težek test. Mimo tega lahko samo tisti, ki ni pohlepen, ne zavidaš in se spominja zaveze starešine.

pravljica sinyushkin dobro pregledi

Ščitenje

Večino del Pavla Bazhova so posneli. To ni presenetljivo: umetniki, skladatelji, režiserji so vedno privlačili pravljični svet Bazhova, v katerem sta se realnost in fantazija združili fantastično. Med njimi - "Sinyushkin dobro." Leta 1973 je bil objavljen isti animirani film. Režiser je bil V. Fomin. Nekaj ​​let kasneje je umetnik V. Markin narisal ilustracije, ki so bile osnova za filmski trak.

Povejmo

"Sinyushkin No" Pavla Bazhova je zgodba o duhovitosti, poštenosti, pogumu in nesebičnosti. Glavni junak - mladenič po imenu Ilya - je doživel resen preizkus bogastva in pohlepa. Zaradi svojih duhovnih lastnosti je dobil nagrado iz roke babice Sinyushke, ki se pojavi pod imenom mlado dekle in osebno daje samo tiste, ki so vredni tega.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný