OqPoWah.com

Osnovna sredstva podjetja in njihova vloga v proizvodnem procesu

V dobi hegemonije strojnega dela in popolne avtomatizacije proizvodnje osnovna vrsta sredstev, ki jih ima družba preprosto, ne more biti zgolj osnovna sredstva. Osnovna sredstva podjetja vključujejo vso opremo, ki je na tak ali drugačen način vključena v tehnološki proces in postopno prenese svojo vrednost na vrednost izdelka z amortizacijo.

Če je to pojasnjeno v bolj dostopnem jeziku, proizvodni cikel ne prenehajo obstajati in nadaljujejo z delom, dokler ne izpadejo zaradi razčlenitve ali ne bodo zamenjane z novo opremo. Tipičen primer osnovnega sredstva je naprava ali računalnik. Po drugi strani pa se trenutna sredstva v proizvodnem procesu uničijo, da se proizvede končni izdelek. Na primer, mleko, ki se uporablja za proizvodnjo sira.

Tako, da bi zmedli glavno in sredstva, ki so v obtoku podjetja preprosto je nemogoče, če razumemo to razliko. Prvi so pomembnejši, saj so steber tehnološki proces. Dejstvo je, da imajo pravice do osnovnih sredstev, ki omogočajo poklicati osebo lastnika podjetja in priznati njegovo pravico do prejemanja dobička.

Predpostavimo, da bi bili potrebni le sredstva v obtoku za proizvodnjo izdelka. Potem bi lahko vsakdo organiziral svoje mala podjetja, kupil surovine in vrnil denar, porabljen s pomočjo prejetega dohodka. Vendar so glavna sredstva podjetja zelo draga in se izplačajo po daljšem časovnem obdobju, zato je investitor, ki vlaga denar v osnovna sredstva, potreben za podjetje, da bi v prihodnosti pridobil dobiček.

Seveda danes ni nobene delitve lastništva različnih sredstev, saj investitor prejme določen delež od vseh sredstva podjetja v lasti. Vendar pa je v zasebni lasti osnovnih sredstev, na katerih temelji razvoj kapitalizma. Do sedaj so mnoge politične stranke sprožile vprašanje legitimnosti prenosa osnovnih sredstev v zasebne roke.
Predpostavimo, da glavna sredstva družbe ne bodo pripadala vlagateljem danes, je skoraj nemogoče, vendar se ta oblika lastništva, kot so delavske zadruge, zdi precej obetavna. Tako ali drugače celotno zasebno podjetje temelji na osnovnih sredstvih in je odgovorno za naš tehnološki napredek.

Vendar pa je v zadnjem času prišlo do precej neprijetne tendence, da podcenjujemo osnovna sredstva. Delež osnovnih sredstev v bilanco stanja postane katastrofalno nizka zaradi nerazumno visoke ocene finančnih obveznosti in neopredmetenih sredstev. Ne pozabite, da sta prvi in ​​drugi neposredno odvisna od osnovnih sredstev, in to je osnovna sredstva podjetja, ki določajo njeno resnično blaginjo ter na makro ravni in gospodarstvu celotne države.

Podcenjevanje osnovnih sredstev ogroža napihovanje finančnega balona, ​​ki je že povzročil najmočnejšo gospodarsko krizo. Poleg tega analiza osnovnih sredstev podjetja kaže na izkrivljene številke, saj je danes osredotočena na promocijo in oblikovanje blagovne znamke, ne pa na tehnično prenovo opreme.

Umetno zmanjšanje vloge osnovnih sredstev lahko upočasni, če ne ustavi, razvoj naše civilizacije. Konec koncev, če je pred opremo z glavnimi sredstvi podjetja na več načinov določila svojo tržno vrednost, je danes glavna vrednost vrednost blagovne znamke. Tako so vsa prizadevanja človeštva usmerjena v tekmovalni boj, progresivni razvoj pa v ozadje.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný