OqPoWah.com

Trgovina na drobno

Vrsta organizacije kmetije, v katerih se izdelki ustvarjajo za nadaljnjo uresničitev, imenujemo blagovno gospodarstvo.

Ta vrsta značilnosti teh osnovnih lastnosti:

1) Blagovno gospodarstvo je odprt sistem organizacijskih in gospodarskih sporazumov. Ljudje, ki delajo tukaj, ustvarjajo izdelek za prodajo, ne za osebno porabo. Celoten obseg novih stvari zapusti meje proizvodne enote in odide na trg.

2) Blagovna proizvodnja temelji na delitvi delovne dajatve. Njen nadaljnji razvoj je neposredno odvisen od globine specializacije (izolacije) delavcev in podjetij pri izdelavi katerekoli posebne vrste izdelkov ali delov za bolj zapletene izdelke. Ta pojav je dobil ime - tehnični napredek. Blago in naravna proizvodnja se razlikujeta natančno v prisotnosti prve delitve dela in napredku tehničnih sredstev.

3) Razvija se po načelu proizvodnje, izmenjave in porabe, zato je povezava med proizvajalcem in potrošnikom posredno posredovana. Blago, ki ga proizvaja blagovno gospodarstvo, pride najprej na trg, kjer se zamenja za druge izdelke ali za denar, potem pa že vstopa v potrošniško sfero. To je trg, ki potrjuje ali ne potrjuje pomena izdelave tega izdelka za nadaljnje izvajanje.

Zato je blagovno gospodarstvo sistem organizacijskih in gospodarski odnosi, ki lahko zagotovijo raznolik gospodarski napredek. Nadaljnja delitev dela zahteva uporabo vedno naprednejših vrst opreme. In taki stroji so bili ustvarjeni, kar je povzročilo neprimerljivo rast proizvodnje v proizvodih, pa tudi njena raznolikost vrst bistveno povečala.

Struktura blagovnega gospodarstva vključuje organizacijske vezi, ki lahko služijo različnim socialno-ekonomskim sistemom življenja v državi. Toda to ni bilo vedno tako, da je skozi zgodovino več kot enkrat spremenilo svojo strukturo.
Eden od razlogov za njegov pojav je v nastanku socialna delitev dela: ko sta živino in kmetijstvo postali izolirani, in ko je plovilo ločeno od kmetijstva. Tam je bil preprost proizvodnja blaga in začel pridobiti prisiliti zakon o delitvi dela, iz katerega je razvidno, da je napredek gospodarstva poteka, zaradi vse večje, kvalitativne diferenciacije dela, kar vodi v izolacijo svojih različnih vrst in njihovega sobivanja v zvezi s seboj.

Drug razlog je gospodarska osamitev skupin ljudi, ki se ukvarjajo s proizvodnjo določene vrste izdelka. Ti organizacijski odnosi organsko dopolnjujejo delitev dela, ker se oseba, ki izbere vrsto dela, začne samostojno dejavnost. Toda z istim vidikom hkrati postane vse bolj odvisna od drugih lastnikov surovin, zato je treba z vzpostavitvijo povezav prek trga postati potrebni za izmenjavo različnih izdelkov.

Gospodarska osamitev posameznikov je povezana z različnimi oblikami lastništva (zasebna, najemnina itd.) Na proizvodnih sredstvih. Najbolj popoln obrazec je zasebna lastnina, manjša osamitev je opazna pri zakupu - začasno posest in uporaba. Ampak samo po sebi zasebna lastnina ni sposoben ustvarjati blagovnega gospodarstva in tržnih odnosov. To je še posebej očitno v primeru suženjskega sistema in fevdalnega sistema, kdaj sredstva proizvodnje so bili v celoti zasebni lasti, vendar je bila izvedena v glavnem preživljanje gospodarstva.

Oblike lastništva proizvajajo tudi različne vrste proizvodnje:

1) preprosta blagovna proizvodnja kmetov ali obrtnikov, ki uporabljajo predvsem ročno delo.

2) Razvita blagovna proizvodnja, v kateri se uporabljajo različna tehnična sredstva.

Blagovno gospodarstvo je zelo pomembno za razvoj družbe, zato morate storiti vse za ohranitev te vrste kmetijske organizacije.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný