OqPoWah.com

Kaj je alkoholna koma?

Prekomerna uporaba alkohola negativno vpliva na stanje telesa - to je znano vsem. Toda preveč odmerka etilni alkohol lahko povzroči zelo nevarne posledice. Vključno z boleznijo, imenovano alkoholna koma. Kot veste, koma pogosto vodi do smrti.

Alkoholna krava: vzroki. Razlog za razvoj tega stanja je poškodba telesa z etilnim alkoholom. Pravzaprav, za določitev natančne količine alkohola, ki je usodna, ni možnosti. Prvič, vse tu je odvisno predvsem od posamezne dovzetnosti organizma do alkohola. Nekateri ljudje postanejo bolni po več kozarčkih močne pijače, nekateri pa so, nasprotno, zelo odporni na učinke etanola.

Splošno stanje telesa je prav tako pomembno - stopnja imunske zaščite, stanje jeter, prisotnost drugih bolezni. Poleg tega alkohola ne moremo uživati ​​na praznem želodcu, zato se etilni alkohol hitro absorbira v krvi. Treba je posvetiti pozornost koncentraciji etanola - če je nad 12%, potem je zastrupitev težja.

Stanje kome se praviloma razvije, ko ima telo 3 g etanola na liter krvi. Če se ta kazalnik poveča na 5 gramov, je verjetnost smrtonosnega izida visoka.

Alkoholna koma: glavni simptomi. V medicini je običajno razlikovati tri glavne stopnje razvoja takšne komi.

  • Prva faza ali površna koma. Oseba izgubi zavest. Nadalje se lahko pojavi huda bruhanje ali preobčutljivost. Opaženo hipertonska mišica okončine. Učenci bolnika so zoženi, vendar so ohranjeni vsi osnovni refleksi. Koža obraza postane cianotična.
  • 2. stopnja. Na tej stopnji se je bistveno zmanjšalo krvni tlak. Diha zastrupljene osebe se opazno upočasni. Če poslušate impulz, lahko vidite, da je zelo šibek in hiter. Mišični ton in naravni ketonski refleksi v tej fazi izginejo, vendar oseba še vedno reagira na bolečino. Značilen znak kome je neprostovoljno odmiranje in uriniranje.
  • 3. stopnja ali globoka alkoholna koma. Če poslušate impulz ali dihanje osebe, lahko vidite, da so redki, šibki in nepravilni. Na tej stopnji izginejo vsi refleksi, bolnik ne reagira več na bolečino. Učenci močno širijo, koža postane še bolj izrazita, cianotična senca.

Če ljudem ne zagotovite zdravstvene oskrbe, je verjetno, da bo globoka koma povzročila smrt. V večini primerov smrt nastane zaradi dihanja s svojimi lastnostmi bruhanja ali potopljenim jezikom (mišice izgubljajo tonus). Če se koncentracija etilnega alkohola v krvi močno poveča, je mogoče razvoj zaustavitve dihanja ali kardiovaskularne insuficience.
V vsakem primeru so povprečne in hude oblike alkoholne kaše polne hudih posledic za človeško telo - odpoved ledvic, miorienalni sindrom, acidoza, hipokalemija in zgoščevanje krvi.

Alkoholna koma: zdravljenje. Prva stvar je, da pokličete ekipo zdravnikov. Pred tem je treba bolniku dati prvo pomoč. Najprej postavite osebo na ravno površino in obrnite glavo na svojo stran - zato se ne bolečine po bruhanju. Pazi tudi za njegov jezik - če začne padati, ga je treba zadržati. Kdaj srčno popuščanje ali dihanje, moraš masirati srce in narediti umetno dihanje.

Kar zadeva zdravljenje odvisnosti od drog, je vse odvisno od stopnje poškodbe telesa. Na začetku zdravniki očistijo dihalni trak sluzi in zagotovijo potrebno količino kisika. V hujših primerih je bolnik povezan z umetnim dihalnim aparatom.

Izvaja se tudi izpiranje želodca - v ta namen se uporablja sonda. Za odstranitev etanola iz krvi se bolnik intravensko vbrizga slana raztopina in glukoze.

Še enkrat je treba opozoriti, da je alkoholna kaka zelo nevarno stanje, ki zahteva takojšnjo zdravniško pomoč.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný