OqPoWah.com

Sestava v likovni umetnosti: osnovni zakoni

Beseda "sestava" izhaja iz latinskega "kompozitia", kar pomeni vezavo ali sestavljanje. Preprosto povedano, kompozicija je način za ustvarjanje slike, ki jo zaznava zaznava gledalec. Vsako delo likovne umetnosti ima določeno strukturo, ki ustreza njeni ploskvi.

kompozicija v likovni umetnostiSestava v sliki v smislu tehnologije - koncept ni točen, ker je v vsaki šoli v preteklosti obstajala njihova lastna metoda in pravila za izdelavo slik. Če pa analizirate celotno območje sveta likovne umetnosti, lahko ugotovite nekaj objektivnih, univerzalnih zakonov, ki temeljijo na ustvarjalnosti. Na noben način niso odvisne od individualnosti posameznih umetnikov, trendov in šol. Najbolj se bodo imenovali zakoni kompozicije.

Ideologija

Sestava v likovni umetnosti je predvsem usmeritev ideološkega načela. Brez risbe, ali je to še vedno življenje ali celo portret in krajina, ni "fotografska" kopija modela. Izbor različnih podrobnosti in odločitev, kako jih postaviti na platno, želi umetnik najprej odražati lasten, individualni odnos do izbrane ploskve, lastnega razumevanja.

kompozicija v slikarstvuPreprosto povedano, kompozicija v likovni umetnosti spodbuja izražanje, kaj je zanikal slikar v modelu, in zakaj se je odločil prikazati. Brez tega bo slika postala preprosto rokodelska kopija, ne več. Zato je težko precenjevati prisotnost ustvarjalnega ideološkega oblikovanja pri pisanju.

Da bi ustvarili prave, "živi" slike, ki imajo idejo o tem, kako, kaj je sestava v likovni umetnosti je povsem tehnična, mora umetnik imeti tudi goreče srce, um in biti sposoben razmišljati neodvisno in globoko. Preprosto rečeno, ideologija slike ni toliko v svoji temi, kot v odnosu do umetnika do nje in celo do vsega življenja na splošno.
Analiza in intuicija

sestava v umetnostiVsaka umetniška ustvarjalnost zahteva, da ima mojster intuicijo in sposobnost analiziranja. Sestava v umetnosti slikanja, njegovega formata, načinov delovanja in motiva mora biti vzpostavljena le v procesu intuitivnega gibanja iz vsebine v obliko. Poleg tega je slikar lahko opravil samo analizo ustvarjenega dela na ta način. Poleg tega se lahko šteje le plodovitost, ki se v poveljniku izzove vznemirjenost čustev, ki ga navdihuje, sposobna povzročiti vznemirjen in natančen zaključek stvari. Tako se umetnost, ki se začne, zaznava in konča z občutkom, lahko razloži le s podrobno analizo.

Celovitost

Ideologija, analiza in intuicija sta temeljna načela, s katerimi se razlikuje sestava v likovni umetnosti. Vendar pa je skoraj prvi od njegovih zakonov mogoče obravnavati kot celovitost končnega izdelka. Vsi elementi morajo biti v določenem razmerju. Niti barva niti oblika ne moreta obstajati ločeno drug od drugega. Resno sliko lahko zapišemo le z odkrivanjem načela naprave motiva, njene "sestave sheme", harmonije gradnje, ki jo je ustvarila narava.

Vsi umetniki gredo na cilj pisati analizirane, celovite in končne teme na različne načine. Glavna stvar pri tem je razpoložljivost sposobnosti in želja po njihovi razvitosti.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný