OqPoWah.com

Diabetes tipa 1. Simptomi

Diabetes mellitus Tip 1 se ponavadi razvija v mladosti, vendar se zgodi tudi pri odraslih. Za bolezen je značilen dejstvo, da v telesu iz neznanih razlogov do konca začnemo porušiti beta - celic trebušne slinavke, ki so odgovorni za proizvodnjo insulina. Zaradi pomanjkanja insulina ali pomanjkanja insulina se presnova prepreči predvsem ogljikov hidrat. Sinteza maščob in beljakovin se zmanjšuje s povišanjem ravni glukoze v krvi.

Ko je vse beta celice so popolnoma uničene in proizvodnja insulina preneha, simptomi bolezni. Diabetes tipa 1, ki je kronična bolezen, zahteva dnevno doživljenjsko injiciranje insulina. Injekcije tega hormona so edini način za boj proti tej bolezni danes.

Simptomi diabetesa tipa 1

Hitri razvoj bolezni je tisti, ki razlikuje sladkorno bolezen tipa 1. Simptomi, ki se pojavljajo na prvem mestu - močna žeja, suha usta, obilno in pogosto uriniranje, šibkost, hitro utrujenost, nenadna izguba teže z velikim apetitom.

Če imajo simptome ni začela pravočasno injicirati insulin, diabetična ketoacidoza začne - akutnega stanja označen s splošno šibkost, palpitacije in zasoplost, bolečine v mišicah, tahikardija, glavobol, zmanjšanje pritiska, je vonj acetona, bolečine v trebuhu, bruhanje. Če ta pogoj ni odpravljen, je diabetična koma, znaki, ki: hrupna dihanju in povečana bruhanje, suha sluznice in kože, diabetična blush, zmanjšan mišični tonus, hipotenzija, izguba zavesti. Od prvih simptomov bolezni do koma lahko traja od 2 tedna do nekaj mesecev. Ketoacidoza in koma se hitro razvijajo v ozadju hudih stresov, okužb, operacij, poškodb.

V nekaterih primerih sladkorna bolezen tipa 1 ni preveč nasilna in njegovi glavni simptomi, kot sta žeja in izguba teže, niso tako jasno izraženi. Bolniki se praviloma pritožujejo nad utrujenostjo, slabo počutje, srbenjem kože in kršitvijo spolne funkcije.

Stopnja smrti beta - celice pri vseh bolnikih so drugačne. Še posebej hitro razvija diabetes tipa 1 pri otrocih. Pri odraslih lahko postopek počasneje poteka, preostala proizvodnja insulina pa traja dlje časa.

Diabetes tip 1 je nevaren za zaplete, ki so vzrok za vaskularne motnje. Najpogosteje pri diabetesu razvije slepoto, motnje ledvic, stopalsko bolezen, ki vodi do amputacije.
Vzroki za diabetes tipa 1

Med prebivalcem obstaja takšno mnenje, da diabetes izhaja iz zlorabe sladic, kar pa ni res.

Vzrok za diabetes tipa 1 je prenehanje proizvodnje insulina zaradi uničenja imunskega sistema celic, ki ga sintetizirajo. Točen razlog, zakaj imunski sistem zaznava beta celic kot tuje in proizvaja protitelesa, ki jih uničujejo, še ni bila ugotovljena.

Predpostavlja se, da se avtoimunski proces uničenja celic začne pod vplivom zunanjih dejavnikov, kot so stres ali virusne okužbe: ošpice, rdečke, norice, parotitis. V tem primeru obstaja genetska predispozicija. Praviloma pri vseh bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 1 obstaja relativna bolezen.

Zdravljenje diabetesa tipa 1

Ko se bolnik nauči o svoji diagnozi, mora takoj začeti dajati inzulin. Hvala za dobro organizirano in čas začel zdravljenje z insulinom, se lahko veliko bolnikov izboljšajo svoje stanje, da bo bolezen pod nadzorom, preprečiti ali odložiti pojav zapletov in živi normalno življenje.

Dieta in vadba sta dodatek k terapiji z insulinom. S substitucijskim zdravljenjem, ko telo prejme insulin v pravo količino, ni posebnih omejitev pri prehrani. Vaja in šport pri sladkorni bolezni ne samo kontraindicirana, vendar je to potrebno, predvsem pa pravilno izračunati obremenitev in da bi se izognili športov, kot so potapljanje, planinarjenje, padalstvo, jadranje na deski, uteži.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný