OqPoWah.com

Kussmaulovo dihanje je kaj?

Kussmaulovo dihanje je znak bolnikovega resnega stanja. Večina bolnikov s tem simptom je v komi. Ta vrsta dihalnega gibanja kaže na acidozo - resno kršitev kislinsko-baznega ravnovesja.

Zgodovinski podatki

To vrsta dihanja imenovan po nemškem zdravniku Adolfu Kussmaulu. Ta simptom je opisal v študiji leta 1874. Kussmaul je verjel, da se v hiperglikemični komi pri diabetiki pojavi hrupno in redko dihanje in kaže na skorajšnjo smrt.

Treba je pojasniti pomen koncepta "dihanja Kussmaul". Ta izraz ne moremo imeti nobene vrste pljučne motnje prezračevanja pri acidozi. Na primer, pri dihalnih obolenjih je možna kršitev kislinsko-baznega ravnovesja in respiratorne funkcije, vendar je to popolnoma drugačen simptom.

Značilno patološko dihanje

Dihanje Kussmaula je zelo redko, globoko in hrupno. Obstaja globok vdih in trdo izdihavanje. Človek diha in se širi. V več svetlobnih primerih dihanje plitko in pogosti.

Praviloma je pacient v komi. Diha Kussmaula pravi, da je bolnikovo življenje v veliki nevarnosti, zato je nujna pomoč.

dihanje kussmaul to

Mehanizem izvora patološkega dihanja

S acidozo se kislinsko-bazična bilanca premika proti povečani kislosti. V telesu nastane prekomerna količina ogljikovega dioksida. Za izravnavo tega stanja bolnik najprej začne dihati pogosto in površno, da odstranjuje ogljikov dioksid iz telesa. To povzroči hiperventilacijo pljuč, dihalni center pa je razdražen z acetoacetičnimi in beta-hidroksimasičnimi kislinami. Ker se motnje v presnovi poslabšajo, bolnik začne dihati redko in globoko. Tako Kussmaul diha. To se zgodi neprostovoljno, ker je bolnik navadno v nezavestnem stanju.

koma diha kussmaul

Če je patološko dihanje Kussmaula opazovano s kraniocerebralno travmo, je to povezano s poškodbo dela možganskega stebla (pnevmatike). V tem primeru zdravniki govorijo o nevrogični hiperventilaciji pljuč. S poškodbami glave se hrupno dihanje Kussmaula nadaljuje tudi, ko se stopnja ogljikovega dioksida v krvi vrne v normalno stanje. V takih razmerah zdravljenje s kisikom ne pomaga, saj je regulacija dihalne funkcije zaradi možganskega debla slabša.

V katerih pogojih se pojavi patološko dihanje?

Če bolnik diha Kussmaul, je to vedno znak končnega stanja in kaže na nevarnost za življenje. Ta simptom se pojavi v naslednjih patologijah:

 • hiperglikemična (ketoacidoza) koma;
 • kraniocerebralna travma;
 • uremic coma;
 • vnetje peritoneja;
 • jetrna koma;
 • kap;
 • zastrupitev s metil alkoholom

Najpogosteje so opazili dihanje Kussmaula s hiperglikemično komo. Ta bolezen se pojavlja pri diabetikih z izrazitim povečanjem ravni glukoze in pomanjkanjem insulina. Alkalnost krvi se zmanjša in se acidoza poveča. To se lahko zgodi, če se pacient ne sčasoma vnese injekcijo insulina. Poleg dihalnih motenj lahko opazite vonj acetona pred usti, nastanek gub in praskanje kože, padec krvnega tlaka. Pred izgubo zavesti oseba čuti žejo, slabost, šibko, dremavost in pomanjkanje apetita.

patološko dihanje Kussmaula
S hipoglikemično komo se Kussmaulovo dihanje ne opazi. Nizka koncentracija glukoze v krvi ne povzroča nepravilnosti v kislinsko-bazni ravnini in dihalna funkcija ni oslabljena.

Kakšni so simptomi nenormalnega dihanja?

Pacient se razvije znaki perikarditisa. Cervikalne žile vdihnejo pri vdihavanju. To kaže na pomanjkanje desnega prekata srca. Ta manifestacija v medicini se imenuje simptom Kussmaul.

Zaradi nenormalnosti v dihalni funkciji je peristalizem želodca moten. V trebuhu stene v epigastričnem območju in levem hipohondriju. Tak znak se imenuje Bouvrejev simptom.

Med navdih se srčni utrip zmanjša, pulz postane bolj redek.

patološko dihanje Kussmaula

Pri bolnikih z ledvično insuficienco, ki so v uremični komi, lahko vonj amoniaka pride iz telesa.

Obstaja lahko pljučnica, kolitis, gastrointestinalna krvavitev. Pri analizi urina najdemo beljakovine, bele krvničke in valje.

Zdravljenje nenormalnega dihanja

Če je bolnik izgubil zavest in njegovo dihanje postane redko in hrupno, je treba poklicati rešilca. Tu je nesprejemljivo, saj ta pogoj ogroža človeško življenje. Pred prihodom zdravnikov je treba zagotoviti prvo pomoč:

 1. Pacienta postavite tako, da njegovo dihanje ni omejeno.
 2. Preprečevanje jezikskega spuščanja.
 3. Če bolnik trpi zaradi sladkorne bolezni, uvedite insulin.

Nadaljnja terapija se izvaja v bolnišnici. Dihanje Kussmaula je simptom različnih bolezni, zato se zdravi glavna bolezen:

 1. Če je koma povzročena s sladkorno boleznijo, nato injicirajte insulin in s kapljicami s soljo zmanjšajte ketoacidozo.
 2. Pri uremični komi se izvaja hemodializa.
 3. Pri jetrni komi je indicirano zdravljenje z infuzijskimi raztopinami glukoze in natrijevega klorida.
 4. Če je povzročena koma zastrupitev z metanolom, nato uvajajo antidoti in izvajajo dejavnosti razstrupljanja. V hudih primerih se uporablja hemodializa.
 5. Za odpravo metabolične acidoze v kraniocerebralni travmi se kapljice dajo z raztopino glukoze in natrijevega bikarbonata.
 6. Za normalizacijo dihanja se izvajajo vdihavanja s kisikom (zdravljenje s kisikom).

dihanje Kussmaula v hipoglikemični komi

Zdravljenje takšnih stanj vedno poteka v intenzivni negi. Glavni cilj terapije je boj proti acidozi. Dihanje se normalizira po prekinitvi simptomov kislinsko-baznega ravnovesja.

Veliko pozornosti je treba posvetiti stanju osebe, ki trpi zaradi kroničnih bolezni. Ob najmanjšem znaku oslabitve je treba poklicati zdravnika. Bolnik nikoli ne sme pozabiti jemati predpisanih zdravil. Še posebej se nanaša na bolnike z diabetesom mellitusom. Pozabljivost pri jemanju insulina se lahko spremeni v težko komo z acidozo in dihanjem Kussmaula.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný