OqPoWah.com

Hiperosmolarna koma: vzroki, simptomi, diagnoza, zdravljenje

Hiperosmolarna koma je najpogosteje diagnosticiran pri bolnikih, starejših od 50 let, ki trpijo za sladkorno boleznijo, za blago do zmerno stopnjo, se lahko nadomesti s posebno dieto in zdravili. Razvija ozadju degridratatsii organizma, diuretike, vaskularne bolezni možganov in ledvice. Smrtnost iz hiperosmolarne komme doseže raven 30%.

hipersmolarna koma

Vzroki

Hiperosmolarna koma, ki povzroča povezano z nivoja glukoze je zaplet sladkorne bolezni in je posledica močnega porasta krvnega sladkorja (več kot 55,5 mmol / l), v kombinaciji z hyperosmotic in odsotnosti acetona v krvi.

Razlogi za ta pojav so:

 • huda dehidracija zaradi hudega bruhanja, driske, opeklin ali dolgotrajnega zdravljenja z uporabo diuretikov;
 • pomanjkanja ali popolne odsotnosti insulina, tako endogenega kot eksogenega (razlog za ta pojav je lahko odsotnost terapije z insulinom ali napačna shema zdravljenja);
 • povečana potreba po insulinu, kar je lahko posledica bruto motnje prehrane, dajanje koncentriramo pripravki glukozo, nalezljivih bolezni (zlasti pljučnica ter nalezljive lezijami sečil) po operaciji, poškodbe, zdravila, ki imajo lastnosti antagonistov insulina ( zlasti glukokortikoidna in spolna hormonska zdravila).

Patogeneza

Na žalost mehanizem razvoja tega patološkega stanja ni bil v celoti raziskan. Menimo, da razvoj tega zapleta vpliva na blokado ledvic zaradi sproščanja glukoze, povečano količino te snovi v telesu in proizvodnjo jeter. V tem primeru je zaviranje proizvodnje insulina in blokiranje uporabe glukoze s perifernimi tkivi. Vse to združuje z dehidracijo telesa.

hipersmolarna koma

Poleg tega smatramo, da je prisotnost v humani endogeni (tvorjen znotraj telesa) insulin zavira procese, kot lipolizo (razgradnjo maščobe) in ketogenesis (tvorbo zarodnih celic). Vendar pa ta insulin ni dovolj za zatiranje količine glukoze, ki jo povzroča jetra. Zato je potrebna uvedba eksogenega insulina.

Z ostro izgubo tekočine v velikih količinah zmanjša BCC (volumen krvnega obtoka), kar vodi do zgostitve krvi in ​​povečane osmolarnosti. To je posledica povečanja koncentracije glukoze, kalija in natrijevih ionov.

Simptomi

Pojavlja se hiperosmolarna koma, katere simptomi se pojavijo vnaprej, več dni ali tednov. V tem primeru ima bolnik znake, značilne za dekompenziran diabetes mellitus (raven sladkorja ni mogoče urejati z zdravili):

 • poliurija (povečana nastajanje urina);
 • povečana žeja;
 • povečana suha koža, sluznice;
 • ostro izgubo teže;
 • stalna šibkost;
 • posledica dehidracije je splošno poslabšanje dobrega počutja: zmanjšanje tonusa kože, očesnih jajčec, arterijskega tlaka in temperature.

zdravljenje s hipersmolarno komo

Nevrološki simptomi

Poleg tega lahko simptome opazimo tudi iz živčnega sistema:

 • halucinacije;
 • hemipareza (slabitev prostovoljnih gibov);
 • motnje govora, je nejasno;
 • stalni konvulziji;
 • areflexia (odsotnost refleksov, ena ali več) ali hiperlefika (povečani refleksi);
 • napetost mišic;
 • slabša zavest.

Simptomi se pojavijo nekaj dni, preden se hiperosmolarna kama razvije pri otrocih ali odraslih bolnikih.

Možni zapleti

Z nebistveno oskrbo se lahko razvijejo zapleti. Pogosto so:

 • epileptični napadi, ki jih lahko spremlja zrkavanje vek, obrazov (teh pojavov morda ne bodo opazne za druge);
 • globoka venska tromboza;
 • pankreatitis (vnetje trebušne slinavke);
 • ledvična insuficienca.

Spremembe se pojavljajo tudi v gastrointestinalnem traktu, ki se pojavijo bruhanje, napenjanje, bolečine v trebuhu, motnje črevesne motilitete (včasih je intestinalne obstrukcije), lahko pa so praktično neopazna.

Obstajajo tudi vestibularne motnje.

hipersmolarna koma vzroka

Diagnostika

Če obstaja sum hiperosmolarne komo diagnoze, diagnoza temelji na laboratorijskih preiskavah. Zlasti pri preučevanju krvi se odkrije visoka raven glikemije in osmolarnosti. Poleg tega je povišana vsebnost natrija, visok skupni serumski protein in ostanek dušika. Nivo sečnine je lahko tudi povišan. Pri študiju urina ketonskih organov (aceton, acetoocetna kislina in beta-butoksimužna kislina) niso določeni.
hipersmolarna koma diagnoza

Poleg tega ni vonj acetona v zraku, ki ga predlaga pacientov in ketoacidozo (motnje metabolizma ogljikovih hidratov), ​​ki izrazito giperoglikemiey in krvni osmolarnost izdihnil. Bolnik je prisotne nevrološki simptomi, kot so nenormalna Babinski (Impulzni podaljška refleksa), povečan mišični tonus, dvostranski nistagmus (nehoteno nihajni gibanje oči).

Druge raziskave vključujejo:

 • ultrazvok in radiografski pregled trebušne slinavke;
 • elektrokardiografija;
 • določitev ravni glukoze v krvi.

Različna diagnostika je posebnega pomena. To je posledica dejstva, da je hipersmolarna koma lahko posledica ne le diabetes mellitusa, temveč tudi hepatično-ledvična insuficienca če jemljete tiazidne diuretike.

Zdravljenje

Če se diagnosticira hiperosmolarna koma, nujna oskrba vključuje odstranitev dehidracije, hipovolemijo in obnovo osmolarnosti plazme.

Za boj proti hidrataciji telesa se uporablja hipotonična raztopina natrijevega klorida. Uveden od 6 do 10 litrov na dan. Po potrebi se količina raztopine poveča. V dveh urah po začetku patološkega stanja je potrebno intravensko dajati 2 litra raztopine natrijevega klorida, nato pa injiciranje poteka s kapljično potjo s hitrostjo 1 l / h. Ti ukrepi se sprejmejo za normalizacijo krvne osmolarnosti in tlaka v venskih posodah. Indikacija odstranitve dehidracije je pojav bolnikove zavesti.

hipersmolarna koma pri otrocih

Če je diagnosticirana hiperosmolarna koma, zdravljenje zahteva zmanjšanje hiperglikemije. V ta namen se injicira intramuskularno in intravensko. Hkrati je potreben strog nadzor koncentracije sladkorja v krvi. Prvi odmerek je 50 enot, ki je razdeljen na polovico in injiciran v telo na različne načine. V primeru hipotenzije je način dajanja samo intravenozen. Nadalje se insulin daje intravenozno in intramuskularno v isti količini z metodo kapljanja. Ti ukrepi se izvajajo, dokler nivo glikemije ne doseže 14 mmol / l.

Shema dajanja insulina je lahko drugačna:

 • enkrat 20 enot intramuskularno;
 • 5-8 enot vsakih 60 minut.

Če se je raven sladkorja znižala na raven 13,88 mmol / l, je treba hipotonično raztopino natrijevega klorida nadomestiti raztopina glukoze.

simptomi hipersmolarne kome

Med zdravljenjem hiperosmolarne komo je potrebna stalna kontrola količine kalija v krvi, ker je potrebna uvedba kalijevega klorida, da se odstrani iz patološkega stanja.

Da bi preprečili možganski edem zaradi hipoksije, intravensko injicirali intravensko z raztopino glutaminske kisline v količini 50 ml. Prav tako zahteva uporabo heparina, saj se tveganje za nastanek tromboze dramatično povečuje. Istočasno je potreben nadzor krvnih strdkov.

Praviloma se pri bolnikih z blago ali zmerno sladkorno boleznijo razvije hiperosmolarna koma, zato lahko varno rečeš, da je telo dobro pri jemanju insulina. Zato je priporočljivo, da vnesete natančno majhne odmerke zdravila.

Preprečevanje zapletov

Pri preprečevanju kardiovaskularnega sistema, in sicer opozorila kardiovaskularna insuficienca. S tem ciljem se uporabljajo "Cordiamin", "Strofantin", "Korglikon". Pri zmanjšanem tlaku, ki je na konstantni ravni, je priporočljivo dajati raztopino Doxa, kot tudi intravensko injekcijo plazme, hemodeza, humanega albumina in polne krvi.

Bodite na opozorilu ...

Če imate diagnozo sladkorne bolezni, morate pri endokrinologu nenehno izvajati teste in upoštevati vsa njegova navodila, še zlasti spremljajte nivo sladkorja v krvi. To bo preprečilo zaplete bolezni.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný