OqPoWah.com

Kaj je koma? Simptomi koma, stopenj in razvrstitve

Izraz "koma" je izposojen iz grškega jezika in v dobesednem prevodu pomeni "globok spanec".

Kaj je koma?

koma znaki komi

Simptomi koma so zaviranje ali huda zaviranje osrednjega živčnega sistema. Nujno ga spremlja izguba zavesti. Oseba ne reagira na svetlobo, zvok in druge zunanje dražljaje. Regulacija glavnih pomembnih funkcij telesa je motena. Koma je praviloma nevaren zaplet bolezni, kar otežuje proces okrevanja. Odvisno od razlogov, ki povzročajo komo, se lahko hitro razvije, tako kot v primeru kraniocerebralne travme ali postopoma. Glavni znaki koma se lahko pojavijo v obdobju nekaj ur ali dni in se jim je mogoče izogniti s pravočasnim zdravljenjem. stanje simptomov komeTorej, kdo je treba obravnavati kot akutno patološko stanje, ki zahteva kompleksno terapijo v zgodnjih fazah manifestacije. Zato je diagnoza "koma" postavljena ne le pacientu, ki se ne odziva popolnoma na zunanje dejavnike, ampak tudi v primeru odklopa zavesti z ohranjanjem osnovnih refleksov.

Klinična slika kome je ustvarjen iz razumevanja njenih pojavnih oblikah algoritma in poznavanja različnih bolezni in bolezni, kot so diabetes, hipnotiki in zastrupitev z psihotropnih snovi, uremia, ki lahko prinese to stanje.

Sorte komi

Obstaja veliko bolezni, katerih zapleti lahko postanejo koma. Znaki kome, njegovo etiologijo je podrobno preučil N. K. Bogolepov, saj je preštel več kot 30 vrst tega stanja. Le majhen del znanstvenika, izoliran v samostojne bolezni, ostalo postanejo sindromi in zapleti. Treba je opozoriti, da ne more nujno, da bi povzročila enaka bolezen pri različnih ljudeh koma. Bistvo problema je kršitev biokemične homeostaze, hemodinamike in drugih težav, povezanih z normalnim delovanjem možganov. Sistematizacija koma je pripeljala do nastanka naslednjih podpodročij.

Koma nevrološke narave

So neposredno povezani s porazom centralnega živčnega sistema. Te vključujejo:

 • kdo, ki nastane pri žalitvah;
 • apoplektiform, kome;
 • epileptično stanje koma;
 • kdo, ki ga povzroča travma, na primer kraniocerebralna;

pogosti znaki kome

 • komatozno stanje zaradi poteka vnetnih procesov ter dobrih in malignih neoplazmov v možganih in njenih membranah.

Koma pri endokrinih motnjah

Kaj je vzrok za to komo? Simptomi komo manifesta v obliki okvare v metabolnih procesih telesa zaradi nezadostne ali pretirane proizvodnje hormonov. Če se malo sintetizirajo, se zgodi koma

 • diabetični;
 • hipokortikoid;
 • hipotiroid;
 • hipofititis.

Če telo proizvaja veliko hormonov ali neustrezno predpisanih odmerkov hormonskih zdravil, se lahko razvije tirotoksična in hipoglikemična koma.

Če je vodno-elektrolitsko ravnotežje organizma moteno

Če človeško telo doživi dehidracijo, pomanjkanje makro- in mikroelementov, soli in snovi, ki so potrebne za zapolnitev energetskih izgub, potem lahko pride tudi v komo. V tem primeru se razlikujeta dva osnovna tipa:

 • klorhidropenično komo, kar se zgodi, če bolnik na primer ne ustavi bruhanja, na primer, kot pri stenozi pylora;
 • prehrambno-distrofična koma, z drugimi besedami, koma od lakote.

Motnja izmenjave plina, ki povzroča komo

Znaki takšne vrste so pomanjkanje kisika, ki se pojavlja v težavah dihalnega sistema. Vključujejo:

 • To hipoksija zaradi pomanjkanja kisika dobavljene od zunaj povzročila (to se zgodi v primeru zadušitve hipobarična hipoksije, kot tudi anemija, nizek krvni ko nasičen s kisikom in pri različnih motenj obtočil);
 • dihalna koma, ki je nato razdeljena na respiratorno-cerebralne in dihalne kisline.

Odpoved dihal, ki jih povzroča stresanje kisika, hiperkanika, globalna krvavitev procesov izmenjave plinov v pljučih - skupni znaki koma tega podvrsta.

Koma zaradi zastrupitve telesa

Stoji v ločenem skupino, ker izzove endogenega zastrupitve spremni toksoinfektsii, različne nalezljive bolezni, pankreatitis, ledvične in jetrne insuficience ali učinkov na kemične strupa: fosfor organske spojine, alkohol, zdravila, ki spada v skupino "barbiturat" in druga zdravila.

Poleg tega toge klasifikacije obstajajo komo neznano ali mešano etiologijo, v katerih je nemogoče določiti jasen razlog, na primer, v primeru toplotne komo zaradi pregrevanja celotnega telesa povzročajo. Čeprav so nekateri viri povezani z nevrološko skupino.
Spodaj bomo preučili nekatere vrste komatoznih držav, ki so bolj pogoste kot druge.

Diabetična koma: klasifikacija

Diabetična koma, značilnosti, ki bodo obravnavana kasneje, je povzročil v pomanjkanje telesne diabetična insulina se lahko kaže v treh različicah: giperketonemicheskaya, hiperosmolarna, giperlaktatsidemicheskaya. Včasih se imenuje "možganska koma", saj je v času njenega poteka a cerebralni edem zaradi dejstva, da se ob zmanjšanju ravni insulina osmolarnost možganov in krvnih celic razlikuje neenakomerno.

Ko se raven sladkorja v krvi močno poveča, obstaja hiperglikemična koma. To je najbolj nevarno za otroke in ljudi starejši. Postopoma se razvija več dni, praviloma.

Simptomi hiperglikemične kome:

 • dihanje z vonjem acetona;
 • bledenje in suha koža;
 • izguba apetita;
 • zoženje učencev;
 • bolečine v trebuhu;
 • tahikardija;
 • zmanjšal mišični ton;
 • ustvarjanje zmede.

simptomi diabetične kome

Takoj, ko se začnejo pojavljati prvi znaki kome, nujno pokličite rešilca. Če tega ne storite pravočasno, se oseba preneha odzivati ​​na zunanje dejavnike in vplive.

Hipoglikemična koma

Pri sladkornih bolnikih se sladkor ne le močno poveča, temveč tudi zmanjša. To se zgodi zaradi dolgih prekinitev med obroki, prekomernim telesnim naporom ali alkoholom. Hipoglikemična koma, katere znaki so opisani spodaj, se razvija zelo hitro. hipoglikemični simptomi kraveNjegovi predniki so lahko:

 • močan občutek lakote;
 • tesnoba;
 • razdražljiv in nemiren pogoj;
 • zmanjšana telesna temperatura;
 • plitvo dihanje;
 • povečano potenje;
 • slabost, migrena;
 • srčne palpitacije;
 • motnje vida;
 • zavrnjena zavest;
 • razširjeni učenci;
 • mišična hipertonija.

Če so prisotni vsi ali del simptomov, je potrebna nujna oskrba, ki jo sestavljajo intravensko dajanje raztopine glukoze in podkožnega adrenalina, če je to potrebno večkrat.

Faze koma

Ugotovljeno je bilo, da obstajajo številni razlogi, zaradi katerih se razvije koma. Simptomi komi ene ali druge etiologije določajo resnost procesa, zato so ugotovili več stopenj komi.glavni znaki komi

 1. Prekoma. Za pacienta je značilno več nasprotujočih si znakov. Po eni strani je zamegljena zavest, napake v prostorsko orientacijo, počasnost, in na drugi strani, morebitno razdražljivost, izguba koordinacije, ampak glavno relfeksy ostala nedotaknjena.
 2. Coma prve stopnje. To je, ko pacient praktično ne pride v stik, ne reagira na zunanje dražljaje, zelo slabo počuti hudo hudo bolečino, obstaja hipertonska mišica in neobčutljivost kožnih receptorjev. Učenci v tem primeru se odzivajo na svetlobo, vendar se lahko razlikujejo v različnih smereh, kot pri strabizmu.
 3. Koma druge stopnje je zaradi popolne odsotnosti stika skoraj nemogoče povzročiti reakcijo bolečine: oseba lahko najbolj odpre oči. Obstaja poljubno praznjenje črevesja in mehurja, kaotično gibanje rok in nog, nenadna napetost in sprostitev mišic. Učenci se skoraj ne odzovejo na svetlobo.
 4. Coma tretje stopnje. Popolnoma nepovezana zavest, reakcija na svetlobo in bolečino, zmanjšan pritisk, refleks in temperatura, dihanje počasno, redko, plitvo. Človek "hodi pod sabo."
 5. Coma četrta stopnja. Obstaja 100% odsotnost reakcije, refleksov, tonov, zelo nizke telesne temperature in pritiska, dihanje lahko občasno izgine.

Koma lahko pride v nekaj sekundah, minutah ali dnevih. Seveda se počasnejša razvija, večja je možnost, da bolnika vrne v normalno stanje. Zato je zelo pomembno, da se ne odložite s hospitalizacijo v primeru, da bi našli prve znake komatoznega stanja v sebi ali vaši ljubljeni osebi.prvi znaki komi

Ali je prognoza ugodna, je odvisna od resnosti koma, pa tudi od tega, kako hitro so bili prepoznani njegovi primarni manifesti in so jih začeli odpravljati. Koma, skupaj s poškodbo možganov, z odpovedjo jeter ima slabe napovedi. Možno je upati na ugoden izid pri diabetični, alkoholni in hipoglikemični komi, čeprav le, če je bilo opravljeno ustrezno pravočasno zdravljenje.

Če je epileptična koma, potem zdravljenje ni potrebno. Oseba se bo ponovno zavedla, ko bodo patogeni dejavniki prenehali vplivati ​​na njega.

Ne smemo pozabiti, da celo v komi za nekaj dni ne mineva brez sledi in lahko negativno vpliva na fizično in duševno stanje.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný