OqPoWah.com

Prva pomoč za komo: algoritem ukrepov. Kaj je koma pri ljudeh?

Vse pogosteje se smrtonosni izidi na svetu dogajajo zaradi dejstva, da nihče ne more pravilno zagotoviti žrtve prve pomoči. Biti v stanju šoka, človek, ki je videl, kako mu je moški ali ženska padla zraven njega in se ne premika, samo stoji in izgleda. In če se je takoj vzel v roke in zagotovil potrebno pomoč, potem bi lahko nekdo rešil življenje. Prav tako je pomembno, da sorodniki težko bolnih bolnikov vedo, kakšni so simptomi poslabšanja, kaj storiti v tem ali drugem primeru, da bi lahko pravočasno pomagali. Danes bomo obravnavali zelo pomembno temo: kaj je koma v osebi. Skoraj vsi bi morali imeti idejo, kako pravilno pomagati, kaj storiti, da bi rešili življenje osebe.

Kaj je človeška koma?

Koma je precej resen pogoj, za katerega je značilna hitra razvijajoča se depresija centralnega živčnega sistema z globoko izguba zavesti in pomanjkanje reakcij na zunanje vplive. V tem stanju bolnik moti delo več telesnih sistemov: respiratornih, kardiovaskularnih in drugih.prva pomoč za komo

Eden od vzrokov razvoja koma je znatno poškodba možganskega tkiva. To se lahko pojavi zaradi poškodb tkiva, na primer v travmih ali krvavju, pa tudi prisotnosti resnih nalezljivih bolezni, zastrupitev in drugih procesov pri bolniku. Prva pomoč za komo in klinična smrt je zelo pomembno, ker je ona, ki lahko reši bolnikovo življenje, vendar je najprej treba opredeliti nekakšno komatično stanje in razkriti, kaj je to vzbujalo.

Faze koma

Koma, tako kot mnoge druge patologije v človeškem telesu, nadaljuje v več fazah:

 • Prekoma. Ta pogoj je predhodnik prave komi, lahko traja od nekaj minut do dveh ur. V tem trenutku je zavest ljudi zmedena, oglušen, njegovo stanje se dramatično spreminja, postane preveč počasno, nato pa se zbujajo nekatere aktivnosti, povečana ekscitabilnost. Če se ohranijo refleksi, se lahko zmanjša koordinacija premikov.

moški v komi

 • Coma I stopnja. V tem stanju so vse reakcije pacientov na zunanje dražilne dejavnike močno zavirale, stik s pacientom je težko. Mišični ton se poveča, bolnikova hrana lahko pogoltne le tekočino. Tendonski refleksi so se znatno povečali. Reakcija učencev na svetlobo je ohranjena, v redkih primerih je opazen strabizem.
 • Coma 2 stopinje. Za to obliko je značilen stupor, ni stika s pacientom. Učenci se ne odzovejo na svetlobo, zožijo se in odsotnosti refleksov do dražljajev. Prav tako je mogoče videti redke kaotične gibe, napete okončine ali, nasprotno, sproščeno, in druge. Lahko se moti dihalni patološki tip, če je koma 2. stopnje. V redkih primerih se lahko pojavijo nehoteno praznjenje črevesja in mehurja.
 • Coma 3 stopinje. Na tej stopnji je oseba nezavestna, ni odgovora na zunanje dražljaje. Učenci ne reagirajo na svetlobo. Mišični ton je zmanjšan, lahko pride do konvulzij. Temperatura telesa, krvni tlak je nizek, dihanje je moteno. Prva pomoč za komo v tej državi je zelo pomembna, drugače, če ne stabiliziramo države, bo ta stopnja šla k tistemu, ki je kdo drug.
 • Ekstremna koma (4. stopnja). V tem stanju se tlak in temperatura močno zmanjšata, vsi refleksi so popolnoma odsotni. Bolnikovo stanje se vzdržuje zaradi ventilatorja in parenteralne prehrane.

Prva pomoč za komo je zelo pomembna, vendar bo bolj koristna, če takoj ugotovite, katera vrsta koma je opazovana pri bolniku, saj obstaja več.

Diabetična koma

Najpogostejši je pri bolnikih z diabetesom mellitusom. Taka koma se lahko pojavi pri bolnikih z visokim nivojem sladkorja (hiperglikemija) ali nizko (hipoglikemija). Tako stanje povzroči visoko vsebnost glukoze v krvi. Pri diabetični komi je vonj acetona iz ust. Če pravilno diagnosticirate to vrsto komi, potem zelo hitro lahko dobite osebo iz tega stanja.kaj je koma v osebi

V tem primeru morate takoj izmeriti sladkor v krvi, če je previsok, nato pa uvedite inzulin, in če je nizek, potem pacientu vzemite ogljikove hidrate. In bolje je, da takoj poiščete pomoč od zdravnika, ki bo opazoval pacienta in mu lahko pomagal iz tega stanja, ne da bi škodil njegovemu zdravju.

Traumatična koma

Najpogosteje se to zgodi pri bolnikih, ki so dobili možgansko poškodbo, kar je povzročilo poškodbe možganov. Od drugih vrst koma je označena z močno bruhanjem v predkomu. Prva pomoč za to vrsto komi vključuje nujne ukrepe, ki bodo pomagali izboljšati krvni obtok v možganih in obnovili njegove funkcije.

Meningealna koma

Ta vrsta se pojavi, kadar gre za zastrupitev s možganskega tkiva, se lahko sproži zaradi prisotnosti meningokokne okužbe. Da bi razjasnili diagnozo, je mogoče le po ledvenem prebadanju. V tem stanju je bolnik slabo glavobol, ne more dvigniti podaljša noge, in če se nagne glavo naprej pasivno, potem je neprostovoljno upogib kolen.coma 2 stopinj

Značilna lastnost te vrste koma je tudi izpuščaj z območji nekroze na koži in sluznicah. V tem primeru lahko pacientu pomagajo samo usposobljeni zdravniki, zato prva pomoč za njega pokliče reševalno vozilo in bolnišnično oskrbo na oddelku za okužbo.

Cerebralna koma

Za bolnike, ki imajo možganske bolezni, povezano s prisotnostjo neoplazem, je značilno. Oseba v komi se počuti:

 • Najmočnejši glavobol, ki ga spremlja bruhanje.
 • Bolniki vse težje pogoltnejo hrano, pogosto zadušijo, komaj celo pijejo vodo.

prva pomoč za komo z nejasnimi etiologijami
Če v tem trenutku ne zagotovite prve pomoči, se razvije koma. Tudi ti simptomi lahko govorijo o komi, katere vzrok je bil možganski absces. Razlika je v tem, da jo v slednjem primeru lahko spremljajo vnetne patologije, kot so tonzilitis, otitis ali sinusitis. Pomoč v tem primeru lahko le zdravnik, ki z znaki hitro ugotovi, kaj je narobe in pomaga bolniku.

Lačna Coma

Ta vrsta se pojavi z degeneracijo stopnje 3, ki se razvije kot posledica podaljšanega posta. Pogosto se ta vrsta nahaja pri mladih, ki imajo dieto. V telesu je pomanjkanje beljakovin čutiti, opravlja številne funkcije v telesu, zato, če ni dovolj, skoraj vsi organi delajo nepravilno, delovanje možganov je depresivno.

Če se ta pogoj razvije, lahko opazite naslednje simptome:

 • Obstaja pogosta sinkopa.
 • Obstaja splošna slabost.
 • Srčne palpitacije se povečujejo.
 • Oseba v komi se počuti slabo: telesna temperatura in pritisk sta nizka, se pojavijo konvulzije in celo spontano uriniranje.

V tem primeru se je treba posvetovati z zdravnikom in v nobenem primeru bolniku ne bi smeli dajati hrane, ker je treba telo postopoma obnoviti.

Epileptična koma

Pogosto se razvije zaradi močne konvulzije. Bolniki imajo značilno dilatacijo učencev, koža bleda, vsi refleksi so depresivni. Jezik pogosto kaže znake ugriza, skoraj vedno obstaja spontano praznjenje mehurja in črevesja.

Tlak in temperatura se zmanjšata, impulz je hiter. Če se stanje poslabša, potem utrip postane navoj, dihanje s površine postane globoko. Če prva pomoč ni na voljo v komi, pacientovi refleksi izginejo, tlak se še naprej zmanjšuje in na koncu pride do smrti.

Alkoholna koma

Zastrupitev z alkoholom pogosto vodi v alkoholno komo, lahko povzroči klinično smrt. Zloraba alkohola lahko povzroči nepravilno delovanje organov. Etilni alkohol predstavlja resen udarec za delo možganov, lahko pa celo zaustavi delo dihal. Prva pomoč za komo in klinično smrt

Obstaja več stopenj alkoholne kome, nujna oskrba pri komi katerekoli stopnje je zelo pomembno, toda na tretjem mestu. Prva pomoč v tem primeru je, da se dihalni trakt sprosti iz sluzi in bruhanja. Pacient je postavljen na njegovo stran in nujno poklical rešilca.

Jetrna koma

Nepravilno delovanje jeter lahko vodi do dejstva, da pacient razvije komo in se v tem primeru imenuje jetrna. Vzrok je lahko patologija tega organa katerega koli izvora. Fiziološki mehanizem razvoja te vrste koma je preprost: jetra so glavni filter človeškega telesa. V primerih, ko je delo telesa moteno, presnovni produkti prodrejo v krvni obtok, kar bi moralo biti neškodljivo v jetrih. Znatno vplivajo na možganske celice, kar lahko privede do razvoja komi. To vrsto pogosto spremljajo motnje v delovanju srca, edem možganov in splošna zastrupitev. Pomoč pri taki komi - zgodnji poziv na zdravnika, če to ni storjeno, v večini primerov to povzroči smrt pacienta.

Prva pomoč za komo

Prva pomoč za komo je zelo pomembna, vsaka zamuda lahko povzroči smrt. Če je oseba v komi pred vami, potem najprej naredite, da jo rahlo preučite. Če vse naenkrat, ko je meter ali insulin, je dejal, da je sladkorni bolnik, in morda njegov diabetično komo, čeprav ta otrok samo zato, da bi s seboj in ne bi smelo biti. Algoritem za pomoč odraslim in otrokom s komo je zelo podoben.

Torej, nekaj priporočil, ki bodo pomagali pacientu v komi:

 • Nujno obnoviti in ohraniti zadostno dihanje: reorganizirati dihalni sistem, povezati ventilator stroji ali pa konikotomiyu, ampak da v redkih primerih, in le z dovoljenjem strokovnjaka.

algoritem za pomoč pri komi

 • Periferna vena kateterizacija.
 • Obnovitev in vzdrževanje zadostno cirkulacijo: če je tlak nizek, intravenozno glukoze kapljanje in natrijevega klorida, in če je tlak višji od normalnega, je popravljena magnezijevega sulfata. Srčni ritem se normalizira z defibrilacijo. Enako velja za prvo pomoč za komo nejasne etiologije.
 • V mehurju je nameščen kateter, tako da je mogoče nadzorovati nivo diureze.
 • Vgradnja sonde po intubaciji sapnika.

Nujna oskrba za komo je zelo pomembna, zato se v nobenem primeru ne sme iti v histerijo, ampak nujno poklicati rešilca ​​in narediti vse, kar je mogoče, da bi ublažili stanje bolnika. Zagotovljena pravočasna pomoč lahko reši življenje osebe.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný