OqPoWah.com

Kaj je umetna koma?

Umetna koma je pogoj, v katerem se bolnik uporablja izključno iz zdravstvenih razlogov. Ta postopek je zasnovan za zdravljenje nekaterih bolezni in možganskih poškodb.

umetna koma

Umetna koma: ali je nevarno?

Seveda, kot vsak drug postopek, uvedba pacientov v takšno stanje vključuje določeno tveganje. Ampak ta vrsta koma je proces, ki ga skoraj dokončajo zdravniki. V večini primerov se bolniki uspešno vrnejo v življenje.

Umetna koma in indikacije za njegovo ravnanje

Kot smo že omenili, se v takem stanju bolnikov vodijo izključno iz zdravstvenih razlogov. Običajno se podoben postopek uporablja za zdravljenje nekaterih možganskih poškodb:

  • Na primer, pogosto se ta metoda uporablja ob prisotnosti obsežnih možganskih krvavitev, ki jih spremljajo hude otekline in stiskanje tkiv.
  • V nekaterih primerih se bolnikom, ki potrebujejo vrsto zapletenih operacij, injicirajo v umetno komo - pacientu je veliko lažje prenašati vse postopke, medtem ko je v podobnem stanju.umetni koma učinki
  • Včasih nevrokirurgi uporabljajo to tehniko, še posebej, če bolniku potrebuje zapleteno kirurško zdravljenje. V takih primerih je postopek veliko lažji, pa tudi obdobje rehabilitacije - večja je možnost uspeha operacije.
  • V nekaterih primerih se umetna koma uporablja za odstranitev bolnika iz resnega epileptičnega stanja, še posebej, če vse druge metode zdravljenja ne delujejo.
  • Nedavno se nekdo uporablja za zdravljenje stekline. Takšna tehnika je trenutno v poskusni fazi. Kljub temu so nedavne študije prinesle dobre rezultate. Treba je opozoriti, da do nedavnega stekline (če ni bilo ustreznega zdravljenja v prvih nekaj dneh po okužbi) ni bilo mogoče zdraviti, jo je spremljala huda poškodba možganov.

Umetna koma: kako je postopek?
Za uvedbo bolnikov v to stanje se uporabljajo dve metodi:

  • uvajanje anestetikov v krvi - v večini primerov se uporabljajo barbiturati;
  • postopno hlajenje telesa do tridesetintrideset stopinj (redko se uporablja).

Še enkrat je treba opozoriti, da ta postopek nenehno spremljajo zdravniki. Delo cirkulatornih in dihalnih sistemov se vzdržuje s pomočjo posebnih zdravil ali pripomočkov.

po anesteziji

Med komo se pojavijo spremembe v človeškem telesu. Uporabljeni anestetiki počasen krvni obtok v možganov, zaradi česar se intenzivnost presnove zmanjša, plovila zmanjšujejo. Tako se edem živčnega tkiva postopoma umakne, se zmanjša intrakranialni tlak. Ta tehnika preprečuje nastanek tkivne nekroze in daje telesu čas za naravno okrevanje.

Takoj, ko izginejo glavni simptomi bolezni ali posledice travme, zdravnik predpiše vrsto študij, zaradi katerih je odločitev o umiku bolnika iz zgoraj opisanega stanja.

Umetna koma: posledice

Kot že omenjeno, ta metoda zdravljenja vključuje določeno tveganje. Kljub temu so možnosti za uspeh visoke. Po anesteziji bo bolnik moral preživeti obdobje rehabilitacije. Obnova normalnih telesnih funkcij lahko traja nekaj časa. Nekateri ljudje so se iz bolezni vrnili v enem letu. V tem obdobju je bolnik dolžan redno raziskovati in ustrezno zdraviti.

Zdieľať na sociálnych sieťach:

Príbuzný